2017

Prawie 5 mln zł przychodów z Telewizji WP, 17% wzrost EBITDA w Internecie – Wirtualna Polska podsumowuje trzy kwartały 2017

Naziemna Telewizja WP w październiku w grupie komercyjnej osiągnęła rekordowy udział (SHR) 0,68%. Spółka przygotowuje się też do wprowadzenia nowego standardu rozliczeń za reklamy.

Skonsolidowane przychody gotówkowe ze sprzedaży wszystkich usług spółki wzrosły o 14,3% do poziomu 305 mln zł. W segmencie online EBITDA wzrosła o ponad 17% do poziomu ponad 100 mln zł. EBITDA we wszystkich segmentach wyniosła blisko 90 mln zł.

Poniższa tabela przedstawia główne pozycje sprawozdania z wyniku finansowego Grupy Kapitałowej Wirtualna Polska Holding S.A.  za trzy kwartały 2017 i 2016 roku.

Dziewięć miesięcy zakończonych

30 września 2017

Dziewięć miesięcy zakończonych

30 września 2016

(303)

(747)

(372)

Coraz lepsze wyniki oglądalności notuje Telewizja WP. Wśród stacji dostępnych na MUX8 naziemnej telewizji cyfrowej, stacja w październiku zajęła drugie miejsce, mimo najniższego zasięgu technicznego.

Wirtualna Polska w segmencie online od wielu miesięcy pracuje nad formatami reklamowymi z wysokim „viewability”. Od 2018 roku wprowadzi jako standard, rozliczanie kampanii reklamowych w modelu vCPM (zamiast tradycyjnego CPM). Klienci będą płacić tylko za widzialne reklamy.

Od 2018 roku będziemy rozliczali się z naszymi klientami tylko za te reklamy banerowe na naszych stronach, które były faktycznie widziane przez naszych użytkowników. Jesteśmy na polskim rynku pionierami, choć takie są trendy na świecie - mówi Jacek Świderski, Prezes Zarządu Wirtualna Polska Holding S.A.

IAB (Związek Pracodawców Branży Internetowej) uznaje wyświetlenie reklamy za widzialne, kiedy przynajmniej połowa jej kreacji graficznej pozostaje w widocznym obszarze przeglądarki, przez co najmniej 1 sekundę.

O Grupie WP

Grupa jest właścicielem horyzontalnego portalu, lidera polskiego rynku internetowego – Wirtualnej Polski. W jego skład wchodzą liczne specjalistyczne portale wertykalne o różnorodnej tematyce m.in. szeroko rozumianej rozrywki (Pudelek, WP Gwiazdy i Teleshow), zdrowia, rodzicielstwa i stylu życia (WP abcZdrowie, WP Parenting, WP Kobieta i Kafeteria), biznesu (WP money), sportu (WP SportoweFakty) czy technologii (WP Tech). Codziennie odwiedza je 5,7 mln użytkowników*.  Prowadzi też portal o2, kanał naziemnej Telewizji WP oraz internetowe rozgłośnie radiowe – OpenFM i PolskaStacja. Grupa rozwija swój biznes na szybko rosnącym rynku e-commerce - jest właścicielem Domodi oraz Allani (moda), Homebook (dom i wystrój wnętrz), Wakacje.pl, Nocowanie.pl oraz eHoliday (turystyka) a także  Money.pl, TotalMoney.pl oraz Finansowysupermarket.pl (usługi finansowe).

*Badanie Gemius/ PBI, uśrednione dane dzienne, Wrzesień 2017

Michał Siegieda, rzecznik prasowy WP, , tel. 607446890